Problémás körmök: rágott, elvékonyodott stb. Milyen technika javasolt? – 1. rész

2024.01.09
Problémás körmök: rágott, elvékonyodott stb. Milyen technika javasolt? – 1. rész

A problémás körmök sok, főleg tapasztalatlan szakember rémálmai, leginkább azért, mert megfelelő tapasztalat hiányában az elkészült köröm nem lesz szép, nem lesz tartós, és ezzel még inkább megtépázza az amúgy is bizonytalan pályakezdő önbizalmát. Nézzünk néhány olyan tippet, amelyek segíthetnek ezeknek az eseteknek a megoldásában!

Rágott köröm

A rágott köröm több tényező miatt is félelmetes lehet a kezdők számára: rövid és széles körömágyon kell dolgozni, ahol gyakran megvastagodott a köröm körüli szarupárkány, a sarkoknál vagy a teljes ujjbegynél mélyebben van körömlemez, mint a sáncok szintje és sokszor vastag, a körömre hosszan ránövő kutikulával kell dolgozni.

Lépésről lépésre nézzük meg, hogyan lehet ezeket a területeket megoldani:

Kutikula, szarupárkány:

  • A kutikulára használjunk bőroldó vagy bőrpuhító folyadékot, amely segít megemelni a megvastagodott és erősen letapadt kutikulát. Kis gyémánt fejjel, akár több lépésben nyúljunk a bőr alá és óvatosan emeljük meg, a felesleget vágjuk le és ismételjük, amíg el nem távolítottuk az összes letapadt, felesleges bőrt. Ezzel párhuzamosan óvatosan távolítsuk el a felesleges, megkeményedett bőrt a körömsarkak melletti részen is.
  • A kutikula megemelésével és a szarupárkány kitisztításával nagyobb körömfelületet kaptunk, amelyet alaposan, de óvatosan mattítsunk meg, különösen odafigyelve a sáncok melletti részekre is.

Alapréteg sablonozáshoz:

  • Ha az elülső bőrredő magasabban helyezkedik el, mint a körömlemez szintje, akkor húzzunk egy közepes vastagságú üvegszálas zselé réteget a körömre és az elülső bőrredőre is, egészen az ujjbegy végéig. Dolgozzunk egyszerre kevesebb anyaggal, vékonyabb réteggel és ismételjük meg. Kötés után fixáló folyadékkal töröljük le a ragacsos réteget, majd óvatosan alulról válasszuk el a bőrt a zselétől és mintha a természetes köröm szabadszéle lenne, formázzuk az anyagot, bufferrel mattítsuk a felületet. Ezzel kialakítottunk egy alapréteget, amely alá már be tudjuk illeszteni a sablont és rövid, 1-2 mm hosszú szabadszélt alakíthatunk ki. Ennél hosszabbat ne építsünk, mert növés közben veszíteni fog a stabilitásából a köröm.
  • A zselével készült alaprétegre vagy erős építőzseléből vagy polyacrylgel-ből készíthetünk tetszőleges körmöt, a hossz mellett azonban érdemes a formát is megfelelően kiválasztani, amely az adott vendég ujj és körömformájától függően lehet enyhén szűkülő szögletes vagy kerek forma is. A mandula forma a szűkülése miatt kedveltebb, azonban az oldalvonalak erős szűkülése statikailag gyenge körmöt fog eredményezni, első alkalommal érdemesebb a kerek formánál maradni, ahol jobban megmaradnak a párhuzamos oldalak. Az acrylgel számos előnyös tulajdonságáról PolyAcryl Gél a műkörmösök népszerű körömépítési technikája című cikkünkben még többet olvashatsz.

Reverse tip:

Másik megoldás, hogy reverse technikát alkalmazunk és akár porcelánnal, akár polyacrylgellel, akár sűrű építő zselével készítünk rövid, az ujjbegyen éppen túl érő körmöt. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a tip szélességét megfelelően válasszuk ki, és adott esetben erősebben kell rányomnunk a tipet a felületre, hogy a sarokpontokat megfelelően ki tudjuk alakítani.

Full coverage tip:

Szuper gyors és egyszerű megoldás a rágott köröm hosszabbítására, mivel megfelelő nyomással a tip ráfekszik a körömlemezre és a sarokpontoknál erős tartást biztosít. Fokozottan ügyeljünk a sáncok megemelésére és tisztítására, illetve tip formázására, a hátsó bőrredőkhöz igazítva a tip formáját. Emellett tartsuk be a hossz esetén a biztonságos, ujjbegynél 1-2 mm-rel nagyobb hosszt.

Full Coverage Gel Tip - Zselés Műköröm Tip Készlet - Ballerina Medium

Töltés:

Mindegyik technika esetén maximum 2 hét múlva szükséges a töltés, mivel a rövid körömágy nagyon instabil alapot ad a körömnek, és mivel a Full coverage tip (pl. Full Coverage Gel Tip - Zselés Műköröm Tip Készlet - Ballerina Medium) kivételével az elülső bőrredő adja a köröm alsó felületét, az egyenetlensége miatt a köröm változó vastagságú, és pont a stresszpontok területén vékonyabb, gyengébb, ezt töltés során mindenképpen korrigálni kell.

Cikk szerzője:

Darabos Évi

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Új termékek