Hogyan vágj bele a szakmába frissen végzettként?

2021.04.06
Hogyan vágj bele a szakmába frissen végzettként?

Cikkünk előző részeiben megvizsgáltuk az alkalmazotti jogviszony előnyeit és hátrányait, illetve ezzel összehasonlítottuk a bérleti díjas rendszert. Erről IDE kattintva olvashatsz!

Emellett a kettő „tiszta” verzió mellett lehetőséged van egyéb, kombinált megoldásokra is. Lássuk mik is ezek? 

Bérleti díj százalékos módszerrel

Ennél a megoldásnál az alaphelyzet a normál bérleti díjas rendszerhez hasonló, tehát függetlenül, vállalkozói engedéllyel béreled a helyiséget, de a  bérleti díj nem havi fix összeg, hanem a bevétel bizonyos százaléka.

 BÉRLETI DÍJ SZÁZALÉKOS MÓDSZERREL

  • Előnye

Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye a normál bérlés előnyein felül, hogy amíg kevés bevételed van, addig jóval alacsonyabb a bérleti díj költséged, mint normál, fix díjas megállapodás esetén. Így könnyebben elkerülhető vagy legalábbis minimalizálható az az időtartam, amíg az első időkben még kevés vendéged van és esetleg veszteséget termelsz. A te vállalkozásod kezdeti kockázatát és a veszteséget így tehát kicsit másra, a főbérlőre terheled.

  • Hátránya

Ebben az esetben a legnagyobb hátrányt egy idő után fogod csak érezni, hiszen ha sikeres leszel és sikerül jó forgalmat generálnod, akkor egy idő után már elő fog fordulni, hogy a nagyobb bevétel a százalékos számítás szerint már magasabb bérleti díjat fog eredményezni, mintha fix díjért bérelnéd a helyiséget. 

HOGYAN VÁGJ BELE A SZAKMÁBA FRISSEN VÉGZETTKÉNT?

Mit tehetek ilyenkor?

Ilyenkor sokszor felmerül a kérdés, hogy már nem éri meg ez a rendszer és átváltasz fix díjas, ezáltal olcsóbb bérleti díjas verzióra. Éppen ezért sokszor ezt a megoldást, fix, határozott idejű bérleti szerződéssel szokták kötni, hiszen azt a terhet, amelyet az első időben átvett tőled a helyiség tulajdonosa, idővel szeretné visszakapni. Ebben az esetben a határozott idejű szerződés lejárata előtt nem mondhatod fel a szerződést vagy csak jelentős kötbér megfizetésével, jól gondold át, hogy nagyjából milyen ütemezéssel, milyen bevételekre és kiadásokra számíthatsz, hogyan tervezd a vállalkozás eredményét.

Nyitott könyv leszel!

A másik hátránya ennek a módszernek, hogy mivel a bérleti díj a te bevételeden alapszik, azt köteles vagy megosztani a főbérlővel, amit sokan nem szívesen tesznek meg. Ráadásul ebben az esetben a főbérlő általában fokozottabb figyelmet fordít ennek az elszámolásnak az ellenőrzésére – ez az elszámolás pedg adott esetben feszültséget generálhat.

Jól látszik tehát, hogy ez a megoldás kezdetben nagyon vonzónak tűnik és valóban nagy segítség az induló vállalkozásnak, de a későbbiekben, hosszabb távon nem feltétlen működőképes. Senkitől sem várható el, hogy reálisan másnak a vállalkozását finanszírozza. A normál eset az, ha mindenki profitot szeretne elérni, így a főbérlő részéről is érthető, hogy hosszabb távon vizsgálva, a bérbeadásból nyereséget szeretne termelni.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Új termékek