Hogyan vágj bele a szakmába frissen végzettként? - 4. rész

2021.04.15
Hogyan vágj bele a szakmába frissen végzettként? - 4. rész

Cikkünk előző részeiben megvizsgáltuk az alkalmazotti jogviszony előnyeit és hátrányait, ezzel összehasonlítottuk a bérleti díjas rendszert, illetve megismertük a százalékos bérleti díjas módszert.

Alkalmazotti munkaviszony jutalékkal

Ebben az esetben a munkabér nem fix, hanem részben (vagy teljesen) az általad elért forgalomtól függ. Ez lehet jó akkor, ha magas forgalomra számítasz, a kezdeti időszakban azonban a gyakorlatban ez nagyon keveset jelent. Természetesen itt a legfontosabb tényező az, hogy van-e bármilyen fix fizetés (a minimálbér összege ennek tekinthető) és ezen felül milyen paraméterekhez van kötve a jutalékod. Általában sávosan szokták meghatározni, bizonyos forgalom feletti részre jár a jutalék, ennek mértéke adott esetben a forgalom növekedésével még magasabb is lehet.

HOGYAN VÁGJ BELE A SZAKMÁBA FRISSEN VÉGZETTKÉNT? - 4. RÉSZ

Előnye

Az alkalmazotti munkavégzés előnyei mellett további pozitívum, hogy az általad befektetett többlet munka – akár a több munkaidő, túlórák, akár a magasabb színvonalú szolgáltatás vagy a vendégek felé mutatott kedvesség, udvariasság – pénzben is kifizetődő. Ki ne szeretné kézzel foghatóan is érezni azt, hogy többet, jobban dolgozik? Ezzel a módszerrel, ha valóban jól és sokat dolgozol, az átlagosnál magasabb fizetést is el tudsz érni.

Hátránya

Ennek a lehetőségnek a legnagyobb hátránya az, amikor kevesebb az elért forgalom. Ez a kezdetben szinte biztos, hiszen kezdő szakemberként ritka, hogy rögtön egy kész vendégkör vár téged, hacsak nem olyan helyen dolgozol, ahol hatalmas vendégkör áll a szalonnal kapcsolatban és rögtön be tudnak téged illeszteni a körforgásba és a munkaidődet meg tudják tölteni vendégekkel. Sajnos ez azonban ritka, a vendégeknek meg kell ismerniük az új szakembert, így a kezdeti időszakban elképzelhető, hogy nagyon keveset vagy egyáltalán nem kapsz jutalékot. Ezeknél a típusú rendszereknél pedig pont az a lényeg, hogy a fix fizetés kevés, hogy ösztönözze a munkavállalót a magasabb forgalom elérésére. A jutalék nélküli fizetés pedig sokszor jóval alacsonyabb egy, a piaci átlagos helyzetben elérhető fix fizetésnél.

HOGYAN VÁGJ BELE A SZAKMÁBA FRISSEN VÉGZETTKÉNT? - 4. RÉSZ

Tényezők, amiket figyelembe kell venned!

A legtöbb esetben a forgalom nem kizárólag tőled függ, hanem sok-sok olyan tényezőtől, amire neked nem feltétlenül van ráhatásod. A vendégek számát befolyásolja a szalonban kialakított árak, a szolgáltatások minősége, a használt gépek és anyagok, a helyszín megközelíthetősége. Befolyásolják a forgalmat, hogy mennyi időt szánhatsz a szolgáltatásra, de a többi kolléga személye, sőt, ha központi bejelentkezés van, akkor a recepción dolgozó kollégák kedvessége, rugalmassága.

Ráadásul alkalmazotti munkaviszonynál fontos szempont a szabadság és a betegállomány is: ezekben az esetekben az elszámolás alapja a fix béred, tehát hiába kapunk hónapról hónapra magas fizetést a jutalék miatt, ezekben az esetekben a jutalék sajnos nem számít, a szabadságra járó fizetés és a táppénz alapja a bejelentett, fix bérünk.

Ez a módszer tehát nagyon jó lehet akkor, ha a nagy forgalom lehetősége adott minden szempontból. Ha azonban meg van az esélye, hogy hosszabb távon is a fix fizetésen felül csak kevés jutalékot tudsz gyűjteni, akkor érdemes a másik három lehetőséget mérlegelned.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Új termékek