Hogyan vágj bele a szakmába frissen végzettként? - 2. rész

2021.03.03
Hogyan vágj bele a szakmába frissen végzettként? - 2. rész

Előző cikkünkben részletesen kielemeztem, hogy mit is jelent az alkalmazotti munkaviszony és a szépségipari állások esetén ez milyen előnyökkel és hátrányokkal jár. 

Olvasd el az előző részt!

Vizsgáljuk most meg közösen azt, hogy milyen lehetőséged van, ha nem alkalmazottként szeretnél dolgozni, hanem egy önállóbb, bátrabb lépéssel szeretnél a karriered elkezdeni.

Helyiség bérlés – saját vállalkozás működtetése

Talán manapság a legnépszerűbb megoldás az, ha az üzletben egy részt (asztalt, ágyat) vagy egy önálló helyiséget bérelsz. Ennek első feltétele, hogy kiváltsd a vállalkozói igazolványt és a helyiség tulajdonosával vagy főbérlőjével bérleti szerződés köss, amely alapján a vállalkozásod telephelyként működhet a bérelt területen, a bérleti díj megfizetése után pedig nagyjából szabadon végezheted a tevékenységed.

HOGYAN VÁGJ BELE A SZAKMÁBA FRISSEN VÉGZETTKÉNT? - 2. RÉSZ

A bérlés előnyei

 • A munkarendeet, a munkaidőt, a szabadnapokat és a szabadságot is magadnak határozod meg, ebbe nincs senkinek beleszólása, nem kell senkitől engedélyt kérned vagy alkalmazkodnod.
 • Az áraindat te kalkulálod ki szakmai tudásod, az anyagok-eszközök minősége és persze a költségeinek figyelembe vételével.
 • Te hozol döntést arról, hogy melyik szolgáltatásra mennyi időt szánsz.
 • Te határozod meg azt, hogy milyen típusú vendégkört szeretnél megcélozni, így jó eséllyel olyan emberekkel fogsz dolgozni, akikkel öröm lesz azt az 1-2 órát eltölteni.
 • Te döntesz arról arról, hogy milyen eszközökkel, gépekkel, anyagokkal szeretnél dolgozni.
 • Ha üres helyiséget bérelsz, te alakíthatod ki saját igényednek megfelelően a munkakörnyezetet.
 • A bevételed arányosan növekedni fog a befektetett munkával – a rendszeres kiadásokon felül (bérleti díj, adók, járulékok, anyagok) a teljes bevétel felett te rendelkezel, amely hosszabb távon várhatóan magasabb, mint egy alkalmazotti nettó fizetés.
 • A vendégköröd sokkal inkább hozzád fog kötődni, mintsem a szalonhoz, ahol dolgozol, így ha valamiért helyet kell változtatnod, jó eséllyel a vendégeid követni fognak az új helyre is.

HOGYAN VÁGJ BELE A SZAKMÁBA FRISSEN VÉGZETTKÉNT? - 2. RÉSZ

A bérlés hátrányai

 • A vállalkozás indításakor komolyabb beruházásokat kell tenned: meg kell vásárolnod a szalonmunkához szükséges eszközöket, anyagkészletet, ha nem berendezett a helyiség, akkor bútorokat.
 • A vállalkozásnak folyamatos fenntartási költségei vannak: adók, bérleti díj, járulékok – ezeket már az első hónaptól kezdve ki kell fizetni függetlenül attól, hogy esetleg volt-e elég bevételed – az első időszak veszteségének finanszírozásához szükséges lehet egy kisebb tőkére.
 • Marketing tervet kell készítened arra vonatkozóan, hogy milyen módon fogod népszerűsíteni a szolgáltatásaidat és adott esetben erre anyagi forrásokat kell áldoznod pl.: hirdetés, szórólap, weboldal, névjegykártya.
 • A munkaidőd nem jár le a szalonmunkával, sokszor azon kívül is időpontot egyeztetned a vendégekkel, frissítened kell a hirdetéseidet, fényképeket válogatni, logózni, ezeket feltölteni a közösségi médiára – mivel saját vállalkozásodról van szó, ez bizony a legtöbbször a szabadidőd rovására megy.
 • A továbbképzéseidet magadnak kell finanszíroznod a vállalkozás bevételéből.
 • Ha szabadságra mész vagy esetleg megbetegednél, arra az időszakra nem kapsz fizetést, a táppénz is nagyon minimális – időben kell tartalékot képezned ezekre a váratlan bevétel kiesésekre.

HOGYAN VÁGJ BELE A SZAKMÁBA FRISSEN VÉGZETTKÉNT? - 2. RÉSZ

Önállóság szemben a biztonsággal

Látható tehát, hogy a bérleti díjas rendszer esetén jóval nagyobb a szabadságod és önállóságod, nagyobb a várható bevételed, azonban a rád nehezedő feladatok és persze az anyagi terhek, a kockázat is jelentősen több az alkalmazotti jogviszonyhoz képest.
Egyikre sem lehet azt mondani egyértelműen, hogy jobb mint a másik, meg kell találnod azt a lehetőséget, ami a te élethelyzetedhez, habitusodhoz, munkaszemléletedhez a leginkább megfelelő, mert hosszútávon csak az lesz működőképes.

A cikk következő részében megnézzük közösen azt, hogy milyen egyéb, kombinált megoldásokkal találkozhatsz, amikor munkába szeretnél állni.

Cikk szerzője:
Darabos Évi

 

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Új termékek