Halloween, avagy Mindenszentek estéje – Mit is jelent pontosan?

2020.10.14
Halloween, avagy Mindenszentek estéje – Mit is jelent pontosan?

A Halloween-ről sokan úgy gondolják, hogy ez is egy amerikai felhajtás, egy új keletű ünnep, azonban ez koránt sincsen így, ugyanis egy ősi kelta ünnepről van szó, amelynek gyökerei Írországba és Skóciába nyúlnak vissza, akkor még Mindenszentek estéjének (All Halows') hívták. A ma ismert Halloween nevet a 16. századtól használják.

Átjáró a világok között

A hiedelmek szerint október utolsó napján a legvékonyabb a határ az élők és holtak világa között, ezen a napon a holtak és természetfeletti lények visszatérhetnek az élők közé. Az eltávozott lelkek ilyenkor barangolnak és megpróbálják megkeresni egykori lakhelyüket, ugyanakkor a gonosz, bűnös szellemek is ezen az éjszakán próbálnak meg visszatérni az élők közé.

Halloween szokások: mit miért?

  • Töklámpás

A töklámpás egyszerre jelzés az otthonukat kereső, bolyongó lelkeknek, hogy a fény segítségével könnyebben megtalálják az otthonukat, ugyanakkor a rémisztő ábrázattal próbálják elijeszteni a gonosz szellemeket.

  • Halloween jelmezek

A különböző rémisztő jelmezek is ezt a célt szolgálják: minél inkább ijesztőnek, rémisztőnek tűnni, hogy a bűnös lelkek azt higgyék, az illető egy közülük, így nem rabolják el a lelkét.

Körömnyomda lemez - Halloween

KÖRÖMNYOMDA LEMEZ - HALLOWEEN

  • Csokit vagy csalunk!

Az amerikai szokások közül talán a legtöbben azt ismerjük, hogy a gyerekek házról házra járnak és édességeket gyűjtenek. Ez is az egyik ősi hiedelemre épül, hiszen a kelták szerint a holtak lelkei ezen az éjszakán élelmet keresve jártak házról házra és azt a házat, ahol nem találtak semmit, megátkozták. Ennek elkerülése érdekében a ház lakói ételt készítettek ki, illetve állat áldozatot mutattak be.

  • Halloween party

Ezen hagyományok a mai napig megmaradtak, de jócskán átalakultak, ugyanakkor mindegyikben felfedezhetők az ősi hiedelmek, szokások megjelenése. Ezek közé tartoznak a Halloween bulik is, ahol boszorkányoknak, csontvázaknak, szörnyeknek, holtaknak öltözve próbálják a bulizók elűzni, megtéveszteni az ártó szellemeket. A jelmezek mellett már komplett arc- és testfestéseket is láthatunk, az utóbbi időben pedig egyre többször jelennek meg a Halloween-nel kapcsolatos motívumok a körmökön is.

Nail Star

Egy ünnep a körmökről sem hiányozhat. Inspirálódj bátran a NailStar oldalán! ;)

Halloween a körmökön

A visszafogottabb vendégek nem konkrét mintákat, csak Halloween hangulatot kérnek, főleg narancs (pl. LacGel #155), piros (pl. LacGel #193), fekete (pl. LacGel #181) lakkzselé színek használatával – ilyenkor jól jönnek az ombre ecsetek színátmenethez, a csillámok, flitterek, strasszok a körmökre.

A bátrabbak azonban választhatnak az egyszerűbb fekete macskás, pókhálós Halloween-i motívumoktól egészen az összetettebb, töklámpást, boszorkányt, szörnyeket ábrázoló körömmintákig. Ilyenkor egészen elengedhetjük a fantáziánkat, használhatjuk a Halloween nyomdalemezt, készíthetünk festőzselékkel mintákat, de akár az aurora porokat vagy a cateye lakkzseléket is bevethetjük a különlegesebb hatás érdekben.

A kompozíciót feldobhatjuk a sötétben világító Glow up Gel-lel és semmiképpen se hagyjuk ki a Velvet Matt Extra Top Gel matt fényzselét.

Jól látszik tehát, hogy a hazánkban nem olyan régen megjelenő Halloween ünnep korántsem egy friss amerikai hóbort, nagyon is van létjogosultsága, így időben készüljünk fel a Vendégeink igényeire, szerezzük be a hozzá való anyagokat, eszközöket és merítsünk ihletet a díszítő videókból:

 

Cikk szerzője: Darabos Évi

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Új termékek